UA-13209272-1

Jennifer Bonner / MALL




Work

Sixteen Projects
  1. HAUS GABLES

  2. THE DOLLHAUS

  3. 4 OVER NONE

  4. HAUS SCALLOP, HAUS SAWTOOTH

  5. BLANK HOUSE
  6. BEST SANDWICHES

  7. OFFICE STACK

  8. ANOTHER AXON

  9. X HOUSES
     

  10. STILL LIFE

  11. GLITTERY FAUX

  12. LEAN-TO ADU

  13. BIG CIRCLE ADU

  14. MADE IN OPA LOCKA

  15. CEDAR PAVILION



Publications
Four Projects
  1. ART PAPERS

  2. A GUIDE TO THE DIRTY SOUTH—ATLANTA

  3. PLATFORM: STILL LIFE





MALL —
Info

  1. Business Matters 
  • MALL stands for Mass Architectural Loopty Loops. Or Miniature Angles & Little Lines. Or Maximum Arches with Limited Liability—an acronym with built-in flexibility.
  • MALL uses the acronym, not to be quick or flippant, but because our architectural interests shift for each project. 
  • MALL is committed to projects that hack typologies, take creative risks, reference popular culture, and invent representation.
2. Background
  • Born in Alabama (b. 1979), Jennifer Bonner is Associate Professor of Architecture at Harvard University Graduate School of Design.






Mark



LEAN-TO ADU


Lean-to ADU references all-American lean-to sheds while also reinterpreting two Los Angeles architectural mainstays: the stucco box and the exaggerated false front. At its core, Lean-to ADU offers a flexible, affordable program. Designed to meet city building codes and achieve ample daylight and cross-ventilation no matter its orientation, the 515-sf home with 125-sf roof terrace can rotate to accommodate diverse lots and landscapes and is constructed from standard building materials and construction techniques that can be easily adapted.

Drawing from lean-tos, stucco boxes, and bungalows, Lean-to ADU offers a hybrid visual language that complements a wide range of LA front houses. The overall form is a textured black stucco and metal shed roof, spanning 8- to 16-feet in height, that sits neatly above a smooth white stucco box. From the east and west elevations, the roof is seen as a traditional right triangle with a gentle 3:12 pitch, while the south elevation reveals a black rectangular panel that slips down the side of the home and makes room for a small terrace offering occupants an outdoor experience while maintaining privacy from the front house.

In contrast to the black-and-white exterior, the interior offers a warm, soft palette of plywood, tile, and pops of color. Entering through the front door, communal spaces (dining nook, full kitchen, and living area) are on the left side, and private areas (bedroom and workspace) are on the right. A rectangular volume at the center separates these zones and contains the bathroom and utilities. The kitchen features a marble slab counter with yellow, green, and white cabinets, while floors are bone and ash, ceilings are plywood, and tactile details punctuate throughout. Natural light floods the interior via two skylights punched into the roof, and windows are placed for cross-ventilation and several curated views of the yard beyond. Landscape design conceived in collaboration with Martin Rickles Studio draws from the geometric forms that make up the home, with plant beds outlined in wavy metal edgers and filled with native California varietals.


Location: Los Angeles, CA
Date: 2021
Type: Accessory Dwelling Unit (ADU)

CREDITS
Project Team: Jennifer Bonner, Veronica Smith, Nicolas Carmona Guzman

Renderings: Edgar Rodriguez, DUNA Studio

Landscape Designer: Martin Rickles Studio

General Contractor: John Ferri, Specialized Construction

Structural Engineer of Record: GMEP Engineers

Concept Structural Engineer: PEC Structural

Energy Consultant: ProMech Engineering Inc. 












Option 01: Flexible Office/Play Space


Option 02: Bedroom





     



 







































Mark