UA-13209272-1

Jennifer Bonner / MALL




Work

Sixteen Projects
  1. HAUS GABLES

  2. THE DOLLHAUS

  3. 4 OVER NONE

  4. HAUS SCALLOP, HAUS SAWTOOTH

  5. BLANK HOUSE
  6. BEST SANDWICHES

  7. OFFICE STACK

  8. ANOTHER AXON

  9. X HOUSES
     

  10. STILL LIFE

  11. GLITTERY FAUX

  12. LEAN-TO ADU

  13. BIG CIRCLE ADU

  14. MADE IN OPA LOCKA

  15. CEDAR PAVILION



Publications
Four Projects
  1. ART PAPERS

  2. A GUIDE TO THE DIRTY SOUTH—ATLANTA

  3. PLATFORM: STILL LIFE





MALL —
Info

  1. Business Matters 
  • MALL stands for Mass Architectural Loopty Loops. Or Miniature Angles & Little Lines. Or Maximum Arches with Limited Liability—an acronym with built-in flexibility.
  • MALL uses the acronym, not to be quick or flippant, but because our architectural interests shift for each project. 
  • MALL is committed to projects that hack typologies, take creative risks, reference popular culture, and invent representation.
2. Background
  • Born in Alabama (b. 1979), Jennifer Bonner is Associate Professor of Architecture at Harvard University Graduate School of Design.






Mark



BLANK HOUSE


Located in Portland’s Overlook neighborhood, Blank House uses the CLT Blank to create a never-ending perimeter for a single-family residence. The blank, measuring 7’-4” in width and up to 30’ in height, is conceptualized as an industrially scaled material that acts as a readymade building block. Tall and proud the blanks form a malleable framework that places the parapet on display. Scallops and sawtooths are cut into full and half-blanks with priority towards the parapet, yet sometimes are installed upside down on the house’s interior or to make an exterior skirt on the downward slope of the hillside.

The plan is decidedly, scattered. Maxing out the buildable area of the parcel, five volumes rotate and recombine to erode or to highlight corner conditions. The separation and intersection of volumes create poche space, providing opportunities for storage and circulation. The construction technique, comprised of balloon framing, as opposed to platform framing, allows for roofs and floors to hang from the vertical extra-large blanks, while maximizing horizontal spans within the room-to-room logic. The primary massing volumes seen from the street view demonstrate the potential for balloon framing by adjusting floor-to-floor heights in section for garage/bedroom stacks versus office space/bedroom stacks. Meaning, floorplates can hang at any height along the CLT Blank, varying the second floor datum, while prioritizing ceiling heights below—think low garage, high office space, etc.  Two of the five roof surfaces are inhabitable via adjoining bedrooms, while other roof terraces support a green roof system to assist with storm water management.

Additionally, the plan is attentive to the particularities of movement between rooms. When passing from a semi-public #wfh office and entering into a more private dining hall, a stair is inserted to create a sense of arrival. Sectional mis-alignments in plan mark distinctions between the kitchen and living room with an 18” drop or long bench between the two rooms. Moreover, each program is further delineated through compression and expansion. For example, the compact garage meets the generous office, and a double height gallery meets a small entry bridge.

Sited atop of the bluff, overlooking the Albina Railyard, at first glance, the massing appears defensive, yet a longer look reveals the many punch openings cut into the timber structure. Organized in pairs of diagonals, the overall window logic utilizes a variety of scales diversifying a seemingly homogenous massing.  Puncturing a metal rain screen cladding, the windows choreograph a set of framed parapet views.  Each view cut by a neighboring scallop, sawtooth or both. The graphic layering within these views provides a flattening of space, and self-reflective narrative.

Flat and cute, the collection of blanks make a series of massing blocks appear less rigid and more soft, despite the obvious connection to Bart Simpson’s spikey hair, popsicle sticks, and castles.

**For further information on the conceptual possibilities for the Blank, please see the book, Blank: Speculations on CLT (edited by Jennifer Bonner & Hanif Kara, AR+D Publishing 2021) here


Location: Portland, Oregon
Date: 2021-current
Type: Singe Family Residence
Exhibitions: Research from Haus Scallop, Haus Sawtooth (Armstrong Gallery, Kent State CAED) 2019


CREDITS Design Team: Jennifer Bonner, Min Sung Kim, Sam Sheffer, Justin Ng, Cherry Fung

Structural Engineer: PEC Structural

CLT Manufacturer: KLH USA

Geotech Engineer: GEO Consultants Northwest, Inc.

Civil Engineer: Laura Standridge, Standridge Inc. 

Land Use Planner: Danelle Isenhart, 
Isenhart Consulting, LLC






























Mark